Stolpplooien rokje met tutorial

Nu de lente komt piepen, de zon veel meer van de partij is, de dagen beginnen te lengen... blijft het maar kriebelen om rokjes te maken!


In mijn stoffenkast bevinden zich een aantal stevige tricotjes die al zo oud zijn dat we van retro kunnen spreken. Ze zijn van zwaardere maar soepel vallende diolen stretch en komen uit de oude voorraad van mijn mama. Nu leken deze stofjes me heel geschikt voor rokjes met stolpplooien.
Ik deed wat denk- en meetwerk, en tekende de afmetingen zodanig uit dat ik uitkwam op 5 stolpplooien vooraan en 5 achteraan. De plooien stikken en nadien aan de onderkant een horizontale stikking doen aan elke plooi, is het grootste werk aan dit rokje. Voor de rest zit zo'n rokje vrij snel ineen!
Omdat ik dit zo een leuk projectje vind om te doen, wil ik mijn werkwijze hier graag delen.

Tutorial voor een stretch rokje met stolpplooien:

Meet eerst de breedte van de 2 rokdelen. Bij mij was dit 72 cm. Trek de naadwaarde af: aan weerszijden 1 cm, nl. 2 cm, dan blijft 70 cm bruikbare stofbreedte over.
Kies hoe breed je de stolpplooien wil en het aantal plooien. Ik kies voor plooien van 8 cm, en 5 plooien aan elke kant. Voor vijf plooien van 8 cm breed, reken je dus 40 cm in totaal. Van de totale breedte (70 cm) blijft dan nog 30 cm over. Deze 30 cm moet dan gedeeld worden door 6 (4 breedtes tussen de 5 plooien + breedte tussen linkernaad en 1e plooi + breedte tussen laatste plooi en rechter naad), om de breedte tussen 2 opeenvolgende plooien te kennen. In mijn voorbeeld wordt dit 5 cm.


Leg de rokdelen in de breedte voor je en begin dan vanaf rechts te meten en knipjes te geven. Ik geef een knipje in het midden van de plooi én links en rechts van de plooi. Dus op 5 cm een knipje, dan komt de eerste plooi dus op 9 cm een knipje, op 13 cm, op 17 cm. Dan terug 5 cm rekenen, dus op 22 cm een knipje. Dan opnieuw op 26 cm, 30 cm, en 34 cm een knipje enz. Op bovenstaande foto zijn de knipjes niet duidelijk te zien. Ik werk wel met knipjes en gebruik geen spelden; ik vind dit een heel eenvoudige en snelle manier voor plooien en met speldjes overal wordt het een geknoei.


Daarna volgt het spelden van de plooien. Ik gebruik 2 speldjes per plooi over een afstand van zo'n 7 cm. Mijn plooien stik ik 6 cm lang. Op 6 cm afstand vanaf de rand zet ik telkens een puntje met balpen, precies tot dat punt wordt de plooi gestikt. Steek de speldjes zo, dat je vanaf de bovenrand van de rokdelen kan beginnen stikken. Op bovenstaande foto is te zien dat mijn plooien 6 cm lang zullen zijn, en 4 cm breed aan weerskanten (x 2 = 8 cm breedte voor 1 plooi).


Stik dan alle plooien, tot ze precies allemaal dezelfde lengte hebben. Ik maak ze dus 6 cm lang, voor een roklengte van 34 à 38 cm (is de goede lengte voor mijn meisjes van 5 en 6 jaar). Hecht het einde goed.


Strijk de plooien aan de achterkant van de stof goed open, zeker tot over de gestikte afstand dus de lengte van de plooi (bij mij 6 cm).Speld elke opengestreken plooi vast, en stik daarna vanop de achterkant van de stof door. Het ziet er dan uit zoals op de foto hieronder. Doe al deze stappen voor beide (gelijke) rokdelen.


Steek een speldje horizontaal per plooi, daar waar de plooi openvalt. Stik daarna horizontaal over het plooi-uiteinde door, met steekbreedte 2 en een korte steeklengte. Ik maak stikkingen van 1 à 2 mm breed en een goeie 2 cm lang (1 cm aan elke kant van de 'punt') door een eerste keer heen te stikken, een tweede keer volledig terug (hendel omhoog houden), en dan een derde nogmaals naar beneden. Op die manier wordt meteen ook voldoende gehecht. Doe dit dus 10 keer.

Leg dan de rokdelen met de goede kanten op elkaar en stik de zijnaden. Strijk de zijnaden open.
Bepaal de juiste roklengte (hou rekening met de elastiek bovenaan de rok) en werk de zoom af. Ik strijk gewoon een zoom van 1 cm en gebruik voor rekstof zoals stevige diolen, een vrij brede zigzagsteek.

Een dergelijk rokje kan mooi afgewerkt worden met elastiek van 4 of 5 cm hoog. Gebruik steeds een zigzagsteek om op elastiek te stikken. Zigzag of overlock eerst de beide uiteinden (steekbreedte 3 à 3,5), stik deze dan aan elkaar (steekbreedte 1 à 2), en stik tenslotte de naden door aan weerszijden (eveneens met zigzagsteek 3 à 3,5).De elastiek aan de rok bevestigen doe ik mits 4 merktekens aan te brengen in de elastiek: de naad in de elastiek komt op middenrug, het punt recht tegenover de naad is midden-voor en daar komt een speld, tenslotte leg ik beide gemarkeerde punten op elkaar en steek ik nog 2 spelden op de uiteinden die je zo bekomt. Dit zorgt ervoor dat de elastiek gelijk verdeeld wordt over de totale rokbreedte.Speld de elastiek rondom op de rok, zorg hierbij voor min. 1 cm overlap zodat er bij het stikken zo meteen, geen openingen ontstaan in de rok bovenaan.
Stik tenslotte de elastiek aan de rok vast met een brede zigzag steek.

Klaar is het stretch rokje met stolpplooien!


Opmerkingen op deze tutorial zijn welkom!
Vele naaigroetjes en dankjewel voor je reactie!
Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

2x Simple Dress - 2x recycling

Winterse zachtheid

Sew Challenge: ook eens iets voor mezelf!

Spring is in the air!

Allereerste zomersetje!

Irene twinning

Irene voor Allyana