Doorgaan naar hoofdcontent

Stolpplooien rokje met tutorial

Nu de lente komt piepen, de zon veel meer van de partij is, de dagen beginnen te lengen... blijft het maar kriebelen om rokjes te maken!


In mijn stoffenkast bevinden zich een aantal stevige tricotjes die al zo oud zijn dat we van retro kunnen spreken. Ze zijn van zwaardere maar soepel vallende diolen stretch en komen uit de oude voorraad van mijn mama. Nu leken deze stofjes me heel geschikt voor rokjes met stolpplooien.
Ik deed wat denk- en meetwerk, en tekende de afmetingen zodanig uit dat ik uitkwam op 5 stolpplooien vooraan en 5 achteraan. De plooien stikken en nadien aan de onderkant een horizontale stikking doen aan elke plooi, is het grootste werk aan dit rokje. Voor de rest zit zo'n rokje vrij snel ineen!
Omdat ik dit zo een leuk projectje vind om te doen, wil ik mijn werkwijze hier graag delen.

Tutorial voor een stretch rokje met stolpplooien:

Meet eerst de breedte van de 2 rokdelen. Bij mij was dit 72 cm. Trek de naadwaarde af: aan weerszijden 1 cm, nl. 2 cm, dan blijft 70 cm bruikbare stofbreedte over.
Kies hoe breed je de stolpplooien wil en het aantal plooien. Ik kies voor plooien van 8 cm, en 5 plooien aan elke kant. Voor vijf plooien van 8 cm breed, reken je dus 40 cm in totaal. Van de totale breedte (70 cm) blijft dan nog 30 cm over. Deze 30 cm moet dan gedeeld worden door 6 (4 breedtes tussen de 5 plooien + breedte tussen linkernaad en 1e plooi + breedte tussen laatste plooi en rechter naad), om de breedte tussen 2 opeenvolgende plooien te kennen. In mijn voorbeeld wordt dit 5 cm.


Leg de rokdelen in de breedte voor je en begin dan vanaf rechts te meten en knipjes te geven. Ik geef een knipje in het midden van de plooi én links en rechts van de plooi. Dus op 5 cm een knipje, dan komt de eerste plooi dus op 9 cm een knipje, op 13 cm, op 17 cm. Dan terug 5 cm rekenen, dus op 22 cm een knipje. Dan opnieuw op 26 cm, 30 cm, en 34 cm een knipje enz. Op bovenstaande foto zijn de knipjes niet duidelijk te zien. Ik werk wel met knipjes en gebruik geen spelden; ik vind dit een heel eenvoudige en snelle manier voor plooien en met speldjes overal wordt het een geknoei.


Daarna volgt het spelden van de plooien. Ik gebruik 2 speldjes per plooi over een afstand van zo'n 7 cm. Mijn plooien stik ik 6 cm lang. Op 6 cm afstand vanaf de rand zet ik telkens een puntje met balpen, precies tot dat punt wordt de plooi gestikt. Steek de speldjes zo, dat je vanaf de bovenrand van de rokdelen kan beginnen stikken. Op bovenstaande foto is te zien dat mijn plooien 6 cm lang zullen zijn, en 4 cm breed aan weerskanten (x 2 = 8 cm breedte voor 1 plooi).


Stik dan alle plooien, tot ze precies allemaal dezelfde lengte hebben. Ik maak ze dus 6 cm lang, voor een roklengte van 34 à 38 cm (is de goede lengte voor mijn meisjes van 5 en 6 jaar). Hecht het einde goed.


Strijk de plooien aan de achterkant van de stof goed open, zeker tot over de gestikte afstand dus de lengte van de plooi (bij mij 6 cm).Speld elke opengestreken plooi vast, en stik daarna vanop de achterkant van de stof door. Het ziet er dan uit zoals op de foto hieronder. Doe al deze stappen voor beide (gelijke) rokdelen.


Steek een speldje horizontaal per plooi, daar waar de plooi openvalt. Stik daarna horizontaal over het plooi-uiteinde door, met steekbreedte 2 en een korte steeklengte. Ik maak stikkingen van 1 à 2 mm breed en een goeie 2 cm lang (1 cm aan elke kant van de 'punt') door een eerste keer heen te stikken, een tweede keer volledig terug (hendel omhoog houden), en dan een derde nogmaals naar beneden. Op die manier wordt meteen ook voldoende gehecht. Doe dit dus 10 keer.

Leg dan de rokdelen met de goede kanten op elkaar en stik de zijnaden. Strijk de zijnaden open.
Bepaal de juiste roklengte (hou rekening met de elastiek bovenaan de rok) en werk de zoom af. Ik strijk gewoon een zoom van 1 cm en gebruik voor rekstof zoals stevige diolen, een vrij brede zigzagsteek.

Een dergelijk rokje kan mooi afgewerkt worden met elastiek van 4 of 5 cm hoog. Gebruik steeds een zigzagsteek om op elastiek te stikken. Zigzag of overlock eerst de beide uiteinden (steekbreedte 3 à 3,5), stik deze dan aan elkaar (steekbreedte 1 à 2), en stik tenslotte de naden door aan weerszijden (eveneens met zigzagsteek 3 à 3,5).De elastiek aan de rok bevestigen doe ik mits 4 merktekens aan te brengen in de elastiek: de naad in de elastiek komt op middenrug, het punt recht tegenover de naad is midden-voor en daar komt een speld, tenslotte leg ik beide gemarkeerde punten op elkaar en steek ik nog 2 spelden op de uiteinden die je zo bekomt. Dit zorgt ervoor dat de elastiek gelijk verdeeld wordt over de totale rokbreedte.Speld de elastiek rondom op de rok, zorg hierbij voor min. 1 cm overlap zodat er bij het stikken zo meteen, geen openingen ontstaan in de rok bovenaan.
Stik tenslotte de elastiek aan de rok vast met een brede zigzag steek.

Klaar is het stretch rokje met stolpplooien!


Opmerkingen op deze tutorial zijn welkom!
Vele naaigroetjes en dankjewel voor je reactie!

Reacties

Most popular

Pattern hack: de Lena dress

Blogsters die zomaar een gratis patroon ter beschikking stellen, daar heb ik bewondering voor! Ik zou, eerlijk gezegd, nog steeds niet weten hoe ik een eigen getekend patroon kan digitaliseren... Daarom hierbij eens een dikke merci aan ieder die dit al eerder deed, of zelfs regelmatig doet!
De Lena dress is er zo eentje, die niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Ik printte dit patroon vrij snel uit, maar pas na de communie-outfits heb ik het patroon effectief ter hand kunnen nemen om een Lena jurk in elkaar te steken.


Tijdens het shoppen van stofjes en fournituren in de maanden voorafgaand aan de Eerste Communie van Marthe, moest ik me meermaals serieus inhouden (heel pijnlijk!) wat het kopen van nieuwe stoffen betreft. Enkele prachtige nieuwe tricots kon ik echt niet laten liggen! Deze blauw-wit gestreepte tricot met gouden vogeltjes, is er één van. Reeds sinds de aankoop hier, eind april, was de afspraak met mezelf dat dit het allereerste stofje zou zijn dat ik in mijn handen zou …

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat? Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties! Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden.


Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus.


Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie, de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122" - dit wil …

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizoen. Naast de bekende SYAS collecties zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige collecties waarbij ik me al eens liet gaan, lees: waarvan ik de voorraad hier in mijn stoffenkast zelfs niet meer durf te tonen aan mijn man! Eentje die zeker eens wat aandacht verdient is de stoffenlijn van Lily Balou, met prachtige tricots maar ook jacquards die o.a. hier te koop zijn.


Bij mijn laatste aankoop van enkele van die prachtige jacquards van Lily Balou wist ik dat ik voor elk kind een stofje wou, maw de 3 nog beschikbare Lily Balou jacquard stoffen werden alledrie in het winkelmandje geklikt ;-).
Lang speelden de stofjes daarna door mijn hoofd, en maakten de hersenen in dat hoofd kronkels van wat ik er nu toch mee zou gaan maken...?


Eén ding wist ik zeker: ik wou een relatief snel resultaat! Daarom zijn het sweaterjurken geworden voor de meisjes. Vo…

Zomertopjes en -shorts!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week, konden we niet anders dan met prioriteit zomertops en -shorts te naaien ;-). De kleerkasten van de kids kunnen op dat vlak ook best wat aanvulling gebruiken. Ik liet hen dan ook een tricot stofje kiezen uit de voorraad. De meisjes kozen beiden (onafhankelijk van elkaar!) hetzelfde stofje met warm ingeduffelde pinguïns en witte sterren op!
Misschien een ietwat winters stofje op eerste zicht, echter als je met de ogen van een kind kijkt, is hier toch niets mis mee denk ik dan. Integendeel, wie weet zorgen de pinguïns met hun wintersjaal en -muts voor wat verkoeling nu... ;-)

Ik maakte voor de meisjes een top of singlet, maat 128. Omdat ik voor Lenah de achterkant in effen bijpassende tricot knipte, had ik nog net een voorkantje over voor een mouwloos T-shirt voor Tobias. Als hij zijn zussen weeral eens met iets zelfgemaakts aan ziet lopen, zegt hij tegenwoordig nl. steeds vaker: "en ikke dan mama"? Slik! Dus: daarom een in…

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile. Indien nog niet, dan zal dit zeker en vast niet lang meer duren. Isabel heeft er alweer een nieuw kindje bij, en stelt dit dan nog wel volledig gratis ter beschikking op haar mooie blog: de Vesper sweater & dress.

Een a-typisch sweaterstofje waarin ik vrij snel een Vesper sweater zag voor één van de meisjes, is deze zachtgele sweat uit de oude doos. Het is (of was) een oude oversized sweater van mezelf, die ik verknipt heb. Foei, hoor ik sommigen al denken... en ja, misschien krijg ik er wel spijt van, nu oversized terug in de mode is ;-(. Momenteel is die er (nog) niet, die spijt, want als ik naar dit resultaat kijk bij Marthe, ben ik overtuigd van mijn recycling projectje ;-). Zelfs de boordstof van de oude sweater heb ik kunnen recupereren. Ik pimpte de sweater op met een leuke zelf-gevonden haai-5!

Ik maakte er een bijpassend rokje bij, met een prachtige double gauze katoen van