woensdag 9 augustus 2017

10 tips voor lange autoritten met kinderen

We gingen 10 dagen met de wagen op reis naar Zwitserland. Voor het eerst een trip van zo'n 950 km met onze 3 kids. Minder dan 1000 km vinden wij nog net te doen voor in-1-keer, daarboven zouden we wel een tussenstop met overnachting overwegen. Desondanks zagen we toch op tegen deze lange autorit, vandaar dat we deze zo goed mogelijk trachtten voor te bereiden vooraf.


Heel wat tips zijn te vinden op het www, echter hier volgt mijn persoonlijk lijstje van zaken die het overwegen waard zijn als je een lange autorit voor de boeg hebt met kleine kinderen op de achterbank. Het zijn deze zaken die bij ons de trips aangenaam, en eigenlijk verbazend vlot hebben doen verlopen ;-). Vandaar dat ik ze hier heel graag wil delen!

1. Overweeg de aankoop van een draagbare DVD speler met 2 schermen (als je 2 of meer kids hebt). Wij kochten dit aan een aantal weken voor onze afreis; we hebben er al heel veel plezier aan gehad en het is echt de aankoop waard (bij Medion, ~150 Euro).

2. Leen Dvd's (en evt. CD's met muziek) uit de bibliotheek. Het kost je slechts 1,5 Euro per Dvd ipv 10-20 Euro per aankoop, en je kan ze 6 weken of misschien nog langer uitlenen en er je kids plezier laten aan beleven. Verzamel alle Dvd's in een handig hoesje of zakje, zodat je deze allemaal snel bij de hand hebt voor een wissel in de auto. Wij deden ook hetzelfde voor de CD's, voor het beluisteren van muziek vooraan.


3. Maak vooraf voor elk kind een "verrassingszakje", dat je hen kan geven na een aantal uren rijden. Bij ons was dit na 4-5 uren op de heenreis. Ik maakte deze zelf vlak voor ons vertrek, op basis van dit eenvoudige zakje met koordsluiting (hier ook eerder gemaakt), dat ik wel vergrootte dit jaar. Wat zat er zoal in onze verrassingszakjes? Een klein knuffeltje; een mini-kleurboekje met setje wasco's/potloodjes/stiftjes; een klein puzzeltje of poppenkleertjes of klein voertuigje; een leuk armbandje; een gadget van de automaat. Heel wat kleinigheden zijn bvb. te vinden in Action of Brantano. Best is om enkele nieuwigheden te houden voor op de terugreis, en de zakjes ook dan voor het vertrek te vullen met kleine spulletjes die nieuw zijn voor hen!4. Neem een lijst met leuke spelletjes mee vooraan in de auto. Kies af en toe een origineel spelletje uit. Ik vond o.a. hier inspiratie voor toffe spelletjes op kindermaat. Onze favorieten waren "banaan", "ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is ... [kleur]", nummerplaten herkennen (pas vanaf 6 jaar), "ik ga op reis en ik neem mee...".

5. Neem voldoende drankflesjes, zakjes met koekjes en snoepjes mee vooraan, om eens uit te delen op een lastig moment. Ik weet het, dit klinkt niet zo gezond... maar als je eens originele snoepjes kiest, andere dan je kids gewoon zijn van te eten (of indien het helemaal geen snoepers zijn, dan zijn ze met alles content!), dat krikt het humeur echt wel op in de wagen ;-). Een klein snoepje af en toe tijdens een lange saaie rit, kan echt geen kwaad.

6. Geef elk kind een kussentje mee voor achter het hoofd, een warm dekentje, en 1 of 2 favoriete knuffels. Zo zitten ze behaaglijk en kunnen ze even dutten of gewoon rusten. Wij kochten 3 gelijke, leuke "Cars" kussentjes, bedoeld om mee te nemen op reis, maar die ze ook nu nog kunnen gebruiken als hoofdkussen.

7. Met kleine kinderen (onder de 7 jaar), is onze regel dat we om de 3 à 3,5 uren minstens een stop houden. Dat laatste, 3,5 uren is echt onze maximum non-stop rijtijd. Tijdens een stop strekken we de benen dus stappen we een eindje (bvb. naar toilet, restaurant, of wegshop), drinken en eten we iets, doen we wat stretching oefeningen (doe iets voor en laat het de kinderen nadoen, op een veilige plek waar geen auto's rijden!). Ook wat ruimte maken achteraan in de auto om (bvb. op een leuke deken) daar te kunnen zitten voor de picnic, vinden kleine kids best tof ;-).


8. Tracht vooraf stopplaatsen te zoeken waar er een speeltuin(tje) is. Zeker voor kleine kinderen, de moeite waard om evt. wat kilometers extra voor te rijden. Liever een aantrekkelijke stopplaats met speeltuin, wat groen en een picnic-tafel, dan een superdrukke parkeerplaats waar het rijtje schuiven is aan de toiletten en/of restaurant of kassa in de shop.

9. Laat de kinderen af en toe eens wisselen van plaats. Bij ons is de middenplaats achteraan, vanwege de 2 Dvd schermen links en rechts, uiteraard de minst favoriete. Zorg voor een beurtrol hier, waarbij elk kind ook eens op de minst favoriete plaats zit. Geef een extra positieve waarde aan deze "mindere" plaats, bvb. "Je kan hier het meeste zien, want je kan ook nog eens door de voorruit naar buiten kijken!"

10. Zet je zelf als niet-rijdende ouder desnoods eens in het midden op de achterbank, en je oudste kind vooraan op de passagierstoel. Dit helpt vnl. naar het einde toe van lange ritten; bij ons was dit bvb. nodig de laatste 2 uren van de terugreis, na zo'n 8 uren rijden al. Zeker indien je overdag rijdt, kan dit voor een aangename verandering zorgen en ook de laatste uren van de lastige trip naar huis, draaglijk houden ;-).

Zo, dit zijn mijn persoonlijke tips. Herkennen jullie hier zaken in, of hebben jullie andere goeie tips? Wat is voor jullie dé ultieme tip voor een lange autorit? Laat het zeker horen via een reactie!

Vele groetjes en tot schrijfs!

Follow

2 opmerkingen :

  1. Super leuke tips en wat tof die zelfgemaakte zakjes. Dat ga ik zeker onthouden. En nog een leuk idee maar dan misschien best als je maar 2 kinderen hebt, raamstickers! Je had de mensen eens moeten zien kijken toen we in de file stonden en onze kids de ramen aan het beplakken waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Normaal hield ik de kinderen altijd bezig met autorijden, maar sinds ik mijn autorijbewijs heb gehaald rij ik nu ook wel eens. Hij kan zeker wat tips gebruiken merkte ik in het begin.

    BeantwoordenVerwijderen

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...