Doorgaan naar hoofdcontent

Pluk een roos of twee

Je hoofd leegmaken... dat kan echt goed doen! In tegenstelling tot veel naaiende bloggers, werd er tijdens onze 10-daagse vakantie niet aan naaien gedacht. Ik had geen naaigerief mee (geen patronen, geen stoffen, en al zeker geen naaimachine), en er was ook geen ruimte voor. Met onze 3 jonge kids hadden we onze handen vol, en bovendien wilden we optimaal genieten van het ruime aanbod aan activiteiten ter plaatse, zodat we niet wisten wat eerst gedaan in de Zwitserse bergen.


Ik kwam dus met een leeg hoofd naar huis terug begin augustus ;-).
Mijn stapel nog-af-te-werken naaisels was niet klein net voor ons vertrek. Toch wou ik na thuiskomst niet meteen verder doen met deze stapel. Neen, ik had zin in iets helemaal nieuws, iets verfrissends, iets op-en-top zomers, nu het nog eventjes kan! De maandagochtend na onze thuiskomst was één van de eerste zaken die ik op Bloglovin' tegenkwam, de Pluk een Roos blogtour. Wat een mooi patroontje, met vele mogelijkheden... Na het aanschouwen van enkele prachtige exemplaren op blogs die ik volg, was de inspiratie er helemaal en wou ik gaan voor een topje én een jurkje!


Ik koos een blauw seersucker stofje met bloemmotief uit de voorraad. Bij de naam Pluk een roos voor dit gratis patroon, horen in mijn ogen in eerste plaats stofjes met bloemen. Het zijn geen rozen geworden, maar toch wel plukbare bloemen ;-)


Voor beide dochters gebruikte ik maat 128. Mijn top-versie is de meest eenvoudige, met een gerimpeld voorpand en een enkel mouwtje dat ik gewoon omzoomde. De rest van de naden aan de armsgaten + onderaan streek ik naar binnen en stikte ik ook gewoon vast. Aan de hals gebruikte ik wel een afzonderlijk beleg voor de tunnel, waarin een blauw stretch koordje kwam dat achteraan via een knoopsgat sluit.De Pluk een roos jurk die ik maakte, oogt eenvoudig met een voorpand zonder rimpels of plooien. Hier verwerkte ik een witte paspel in het voorpand; een sluiting van het koordje vooraan is misschien wel wat gewaagd?! Ik stikte 2 mouwtjes op elkaar waarvan de randen vooraf via een zigzagsteek afgewerkt werden. Opnieuw werkte ik met een apart beleg aan de hals, maar hier knipte ik ook  belegdelen voor de armsgaten. Ik vind dit netter afgewerkt, en dus de moeite van het extra werk.


Om het jurkje extra mooi te doen aansluiten bij Lenah, stikte ik in het middel een aantal lijnen met stretch stikzijde, dus licht smockwerk. Dit maakt het geheel wel af! Nu hopen dat er nog wat pluk-een-roos (lees: zonnig) weer mag volgen, zodat de jurkjes ook kunnen buiten komen!Mijn favoriet is het jurkje. Ik ben meer voorstander van ietwat aansluitende kledij bij de kids, dan losse stuks. En misschien denken mijn dochters er ook zo over, Lenah wou eens ze haar nieuwe jurk aanhad, deze niet meer uitdoen. Kans is dan ook reëel dat er voor Marthe ook nog een pluk-een-roos jurk volgt ;-).


Vele naaigroetjes en dankjewel om hier te komen lezen!

Follow

Reacties

  1. Prachtig! Knap gemaakt, zal dit patroontje ook maar eens toevoegen aan mijn to do lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel! Moet je zeker doen, echt niet moeilijk en met heel veel mogelijkheden... Het resultaat is altijd goed!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Most popular

Pattern hack: de Lena dress

Blogsters die zomaar een gratis patroon ter beschikking stellen, daar heb ik bewondering voor! Ik zou, eerlijk gezegd, nog steeds niet weten hoe ik een eigen getekend patroon kan digitaliseren... Daarom hierbij eens een dikke merci aan ieder die dit al eerder deed, of zelfs regelmatig doet!
De Lena dress is er zo eentje, die niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Ik printte dit patroon vrij snel uit, maar pas na de communie-outfits heb ik het patroon effectief ter hand kunnen nemen om een Lena jurk in elkaar te steken.


Tijdens het shoppen van stofjes en fournituren in de maanden voorafgaand aan de Eerste Communie van Marthe, moest ik me meermaals serieus inhouden (heel pijnlijk!) wat het kopen van nieuwe stoffen betreft. Enkele prachtige nieuwe tricots kon ik echt niet laten liggen! Deze blauw-wit gestreepte tricot met gouden vogeltjes, is er één van. Reeds sinds de aankoop hier, eind april, was de afspraak met mezelf dat dit het allereerste stofje zou zijn dat ik in mijn handen zou …

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat? Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties! Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden.


Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus.


Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie, de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122" - dit wil …

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizoen. Naast de bekende SYAS collecties zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige collecties waarbij ik me al eens liet gaan, lees: waarvan ik de voorraad hier in mijn stoffenkast zelfs niet meer durf te tonen aan mijn man! Eentje die zeker eens wat aandacht verdient is de stoffenlijn van Lily Balou, met prachtige tricots maar ook jacquards die o.a. hier te koop zijn.


Bij mijn laatste aankoop van enkele van die prachtige jacquards van Lily Balou wist ik dat ik voor elk kind een stofje wou, maw de 3 nog beschikbare Lily Balou jacquard stoffen werden alledrie in het winkelmandje geklikt ;-).
Lang speelden de stofjes daarna door mijn hoofd, en maakten de hersenen in dat hoofd kronkels van wat ik er nu toch mee zou gaan maken...?


Eén ding wist ik zeker: ik wou een relatief snel resultaat! Daarom zijn het sweaterjurken geworden voor de meisjes. Vo…

Zomertopjes en -shorts!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week, konden we niet anders dan met prioriteit zomertops en -shorts te naaien ;-). De kleerkasten van de kids kunnen op dat vlak ook best wat aanvulling gebruiken. Ik liet hen dan ook een tricot stofje kiezen uit de voorraad. De meisjes kozen beiden (onafhankelijk van elkaar!) hetzelfde stofje met warm ingeduffelde pinguïns en witte sterren op!
Misschien een ietwat winters stofje op eerste zicht, echter als je met de ogen van een kind kijkt, is hier toch niets mis mee denk ik dan. Integendeel, wie weet zorgen de pinguïns met hun wintersjaal en -muts voor wat verkoeling nu... ;-)

Ik maakte voor de meisjes een top of singlet, maat 128. Omdat ik voor Lenah de achterkant in effen bijpassende tricot knipte, had ik nog net een voorkantje over voor een mouwloos T-shirt voor Tobias. Als hij zijn zussen weeral eens met iets zelfgemaakts aan ziet lopen, zegt hij tegenwoordig nl. steeds vaker: "en ikke dan mama"? Slik! Dus: daarom een in…

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile. Indien nog niet, dan zal dit zeker en vast niet lang meer duren. Isabel heeft er alweer een nieuw kindje bij, en stelt dit dan nog wel volledig gratis ter beschikking op haar mooie blog: de Vesper sweater & dress.

Een a-typisch sweaterstofje waarin ik vrij snel een Vesper sweater zag voor één van de meisjes, is deze zachtgele sweat uit de oude doos. Het is (of was) een oude oversized sweater van mezelf, die ik verknipt heb. Foei, hoor ik sommigen al denken... en ja, misschien krijg ik er wel spijt van, nu oversized terug in de mode is ;-(. Momenteel is die er (nog) niet, die spijt, want als ik naar dit resultaat kijk bij Marthe, ben ik overtuigd van mijn recycling projectje ;-). Zelfs de boordstof van de oude sweater heb ik kunnen recupereren. Ik pimpte de sweater op met een leuke zelf-gevonden haai-5!

Ik maakte er een bijpassend rokje bij, met een prachtige double gauze katoen van