zondag 27 augustus 2017

Pluk een roos of twee

Je hoofd leegmaken... dat kan echt goed doen! In tegenstelling tot veel naaiende bloggers, werd er tijdens onze 10-daagse vakantie niet aan naaien gedacht. Ik had geen naaigerief mee (geen patronen, geen stoffen, en al zeker geen naaimachine), en er was ook geen ruimte voor. Met onze 3 jonge kids hadden we onze handen vol, en bovendien wilden we optimaal genieten van het ruime aanbod aan activiteiten ter plaatse, zodat we niet wisten wat eerst gedaan in de Zwitserse bergen.


Ik kwam dus met een leeg hoofd naar huis terug begin augustus ;-).
Mijn stapel nog-af-te-werken naaisels was niet klein net voor ons vertrek. Toch wou ik na thuiskomst niet meteen verder doen met deze stapel. Neen, ik had zin in iets helemaal nieuws, iets verfrissends, iets op-en-top zomers, nu het nog eventjes kan! De maandagochtend na onze thuiskomst was één van de eerste zaken die ik op Bloglovin' tegenkwam, de Pluk een Roos blogtour. Wat een mooi patroontje, met vele mogelijkheden... Na het aanschouwen van enkele prachtige exemplaren op blogs die ik volg, was de inspiratie er helemaal en wou ik gaan voor een topje én een jurkje!


Ik koos een blauw seersucker stofje met bloemmotief uit de voorraad. Bij de naam Pluk een roos voor dit gratis patroon, horen in mijn ogen in eerste plaats stofjes met bloemen. Het zijn geen rozen geworden, maar toch wel plukbare bloemen ;-)


Voor beide dochters gebruikte ik maat 128. Mijn top-versie is de meest eenvoudige, met een gerimpeld voorpand en een enkel mouwtje dat ik gewoon omzoomde. De rest van de naden aan de armsgaten + onderaan streek ik naar binnen en stikte ik ook gewoon vast. Aan de hals gebruikte ik wel een afzonderlijk beleg voor de tunnel, waarin een blauw stretch koordje kwam dat achteraan via een knoopsgat sluit.De Pluk een roos jurk die ik maakte, oogt eenvoudig met een voorpand zonder rimpels of plooien. Hier verwerkte ik een witte paspel in het voorpand; een sluiting van het koordje vooraan is misschien wel wat gewaagd?! Ik stikte 2 mouwtjes op elkaar waarvan de randen vooraf via een zigzagsteek afgewerkt werden. Opnieuw werkte ik met een apart beleg aan de hals, maar hier knipte ik ook  belegdelen voor de armsgaten. Ik vind dit netter afgewerkt, en dus de moeite van het extra werk.


Om het jurkje extra mooi te doen aansluiten bij Lenah, stikte ik in het middel een aantal lijnen met stretch stikzijde, dus licht smockwerk. Dit maakt het geheel wel af! Nu hopen dat er nog wat pluk-een-roos (lees: zonnig) weer mag volgen, zodat de jurkjes ook kunnen buiten komen!Mijn favoriet is het jurkje. Ik ben meer voorstander van ietwat aansluitende kledij bij de kids, dan losse stuks. En misschien denken mijn dochters er ook zo over, Lenah wou eens ze haar nieuwe jurk aanhad, deze niet meer uitdoen. Kans is dan ook reëel dat er voor Marthe ook nog een pluk-een-roos jurk volgt ;-).


Vele naaigroetjes en dankjewel om hier te komen lezen!

Follow

4 opmerkingen :

  1. Prachtig! Knap gemaakt, zal dit patroontje ook maar eens toevoegen aan mijn to do lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel! Moet je zeker doen, echt niet moeilijk en met heel veel mogelijkheden... Het resultaat is altijd goed!

    BeantwoordenVerwijderen

I love sweaters: de Troja

Ik hou van sweaters, waarvan er zo veel verschillende patronen bestaan! Eentje in het boek I love sweaters , is de Troja. Het patr...