dinsdag 29 augustus 2017

Smockwerk en streepjes

Twee weken zonder naaimachine, dat lukt. Dat doet zelfs goed, zoals ik beschreef in mijn vorige post. Maar twee weken zonder ideeën, die rustig kunnen rijpen en vorm krijgen, neen, dat kan ik me niet voorstellen! De ideeën voor nieuwe creaties met de naaimachine waren er dus wel, continu. Die zijn nooit helemaal weg. De gestreepte jurk links op de foto was zo een ideetje van op reis.


Het kleedje rechts op bovenstaande foto is er eentje van meer dan 30 jaar oud, uit de doos van mijn mama. Net voor we vertrokken lapte ik het kleedje op door achteraan het smockwerk te vernieuwen. Het ging op die manier mee de valies in voor Lenah.


Ook net voor onze reis, kreeg ik een restje van de stof met blauwe strepen van mijn zusje die het niet meer kon gebruiken en het ging wegdoen. Ik vond de streepjesstof echter zo mooi, dat ik het heel graag meenam. Het waren restjes: allemaal smalle stroken in de ene of de andere richting. Met het opgelapte jurkje in mijn achterhoofd, zag ik in het nieuwe streepjesstofje een gelijkaardig kleedje. Met als pluspunt dat ik de strepen kon laten variëren, vertikaal en horizontaal.
Ik tekende enkel voor het bovenste deel van het voorpand een patroontje, en voor de rest hoefde ik maar te meten. Hoogte en breedte van middelste en onderste strook werden genoteerd, alsook van de 3 stroken op het achterpand.


Dan volgde het knippen van de 6 delen, en dan het stikken. Ik begon met het voorpand te stikken, eerst de onderste strook die bovenaan gerimpeld werd. Daarna dit deel aan het middelste deel stikken, en opnieuw bovenaan rimpelen. Tenslotte het topje (bovenste strook) aan de rest stikken.


Op dezelfde manier stak ik het achterpand ineen, in 4 stappen: onderste strook rimpelen bovenaan, middelste strook eraan stikken, middelste strook bovenaan rimpelen. Het bovenste deel smockte ik door een 10-tal lijnen te stikken met elastisch garen in het spoeltje (de bovendraad is gewone stikzijde). De gesmockte strook streek ik met een vochtige doek op; dat zorgt ervoor dat de elastiek extra samentrekt en zijn definitieve vorm aanneemt. Het gesmockte lapje werd als laatste aan de andere achterdelen gestikt.


Daarna bracht ik eerst het biaislint aan op het voorpand: een eerste kort stukje bovenaan het lijfje, en dan 2 gelijke stukken die aan de zijnaden vertrekken en bovenaan gewoon toegestikt werden. Voor- en achterpand vervolgens aan elkaar stikken, waarbij ik erop lette dat de bovenranden van achter- en voorpand mooi op elkaar vallen.Omdat ietsje langere jurken terug in zijn, en ik het kleedje voor Marthe maar net lang genoeg vond (ik had enkel die breedte van de stroken van het stofje beschikbaar!), werkte ik de onderrand af met hetzelfde biaislint als bovenaan.
Ik vind het "kopiëren" van de bestaande jurk best geslaagd. Zo zie je maar wat je met een "restje" bestaande uit smalle lange stroken, bvb. kan doen. In ieder geval voor herhaling vatbaar, zo'n retroprojectje! Bij deze (hopelijk niet de laatste dit jaar) top-zomerdagen aan het einde van de grote vakantie genieten onze meisjes zo van hun nieuwe en toch best eenvoudige jurken ;-).


De gesmockte rug vind ik zo leuk, dat het mij aan het denken heeft gezet om nog meer, gelijkaardige naaiprojectjes te gaan uitwerken! Wordt vervolgd dus... ;-)

Vele naaigroetjes! Steeds blij met jullie reacties!

Follow

2 opmerkingen :

I love sweaters: de Troja

Ik hou van sweaters, waarvan er zo veel verschillende patronen bestaan! Eentje in het boek I love sweaters , is de Troja. Het patr...