maandag 2 oktober 2017

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat?
Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties!
Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden.


Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus.


Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie, de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122" - dit wil zeggen ik knipte van het patroon de grootste maat (116) uit met een extra rand aan, en voegde bij het knippen van de stoffen nog zo'n 2 cm extra naadwaarde toe. Superpatroon en -handleiding van Sofie, een prima projectje om in een weekend af te werken: op vrijdag patroon knippen, op zaterdag de stof knippen, en op zondag het jurkje ineen stikken.Zo geschiedde voor deze Fons en Sien sweater voor Lenah. Stofjes liggen reeds meer dan een jaar in mijn kast; de goudkleurige French Terry gebruikte ik eerder in dit succesje. Ik vind het contrast tussen voor- en achterpand wel leuk. De goudkleurige French Terry gebruikte ik ook als hals- en mouwboorden alsook onderaan, in een vrij hoge boord.
De jurk voor Marthe knipte ik nog iets ruimer (zij heeft eigenlijk al een +128), en is ook door het rechte rokdeel met zakjes bovenaan, een hack op het Fons en Sien patroon. De reden voor de rechte rok - ipv een gerimpeld rokdeel zoals in het patroon - is simpelweg dat ik niet meer genoeg stof had! Voor de rest is dit sweatjurkje vrij analoog aan de sweater hierboven, met lange mouwen en afwerking met de goudkleurige French Terry aan mouwen en hals. Ook de zakjes zijn in deze French Terry. Ik maakte ze eigenlijk net iets té klein, zo klonk het althans bij een verontwaardigde Marthe: "Dat zijn toch eigenlijk geen echte zakken mama!"Eenvoudig maar mooi, deze pattern hacks van de Fons en Sien jurk zijn wat mij betreft geslaagd! Twee mooie stoffen uit mijn voorraad zijn bij deze bovendien volledig opgewerkt, we zijn goed bezig zou ik durven zeggen ;-)


Dat het aansluitend jurkje goed meerekt, is geen overbodige luxe. Ook bijna 7-jarige meisjes spelen nog graag op de grond, zelfs soms liggend ;-).


Vele naaigroetjes en dankjewel om hier te komen lezen!

Follow

4 opmerkingen :

  1. heel mooi! leuke stof en inderdaad het contrast met de achterkant is leuk, zoiets van 'verrassing' als ze zich omdraait ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk, ik twijfelde ook over een hack voor mijn 128drager ;). Fijn te zien dat dat helemaal goed komt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Khadetjes: Ik raad je aan om 2 cm bij het patroon van 116 te tekenen rondom rond, en dan nog zeker 1,5 cm naad bij te knippen in de stof. Maar moet lukken dus ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...