zondag 10 december 2017

Patroontest: de Judit Top

Kennen jullie Emily Handler van Emptyhangerpatterns al? Ik volg haar sinds kort op Instagram. Ze bracht reeds enkele toffe patronen uit. Deze vallen op door eenvoud, gecombineerd echter met hele mooie afwerking én met een leuk detail. Ik schreef me enkele weken geleden in voor haar patroontest voor de Judit Top. Door enkele dagen buitenland voor het werk, kreeg ik echter wat extra tijd, waardoor mijn test pas deze week klaar was. Ik koos voor dit superzacht, comfy French Terry stofje dat ik hier kocht.


De Judit Top is een leuke damestop of -trui, met vooraan een diepe plooi die fronsen achter zich verbergt. Het stikken van de fronsen links en rechts, en toestikken en openstrijken van die plooi, is de eerste stap. Aan de bovenkant van het voorpand wordt vervolgens een verstevigd beleg gestikt en dit wordt ook doorgestikt op het voorpand. Achter de plooi kan eventueel een vlinderstrik gestikt worden, waarbij de 2 helften resp. links en rechts achter de plooi vastgestikt worden. In deze versie koos ik er voor de vlinderstrik achterwege te laten, ik vond het zo al "af".Typisch voor Emptyhangerpatterns is de heel nette afwerking van het geheel. Bijna overal worden Franse naden gestikt, dwz dat je deze niet ziet maar dat enkel de goede kant van de stof zichtbaar is. Een Franse naad omvat 2 naden, een eerste van 0,5 cm wordt gestikt aan de goede kant van de stof, na inplooien van deze volgt een tweede naad van 1 cm aan de averechte kant. Daarnaast wordt het achter-bovenpand (schouderstuk) dubbel geknipt, en wordt bovenaan de "burrito methode" gebruikt voor het dichtnaaien van voor- en achterpanden.


Op de heupen wordt de top afgewerkt met elastisch garen dat in spiraalvorm naar boven toe, in 3 of 4 rijen gestikt wordt. Dit zorgt ervoor dat de breedte van het voorpand smaller gemaakt wordt. Omdat ook de polsbanden vrij breed vielen bij mijn top, stikte ik daar in één enkel rondje ook met elastisch garen om deze wat beter te doen aansluiten.

 

Het patroon tekende en knipte ik uit met 1,5 cm naad inclusief. Dit is nodig opdat de Franse naad-afwerking mogelijk wordt. Ik knipte de mouwen tevens zo'n 5 cm langer dan het patroon voorschrijft. Voor de rest wijzigde ik niets aan het patroon. Enkel onderaan zou ik in een volgende versie de panden wel een stuk langer knippen.Voor een eerste patroontest voor vrouwen vind ik deze top best wel geslaagd, niet?

Het patroon is sinds enkele dagen hier te koop. Achter de Judit Top gaat trouwens een leuk verhaal schuil ;-), dat je kan lezen in de handleiding bij het patroon.
Zien jullie wel iets in deze Judit Top? Volg dan zeker het IG account van Emily Handler vanaf nu, en schrijf eens in voor een patroontest! Ik zal dit in ieder geval nog doen, ik ben absoluut fan van deze patronen ;-).

Bedankt om hier te komen lezen en vele naaigroetjes!

3 opmerkingen :

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...